آیا سوالی دارید؟
سـوالات مــتداول
Revit
Archicad
Rhino
BIM یکی از تکنولوژی های به روز و جدیدی است که امروزه در سطح دنیا کاربرد بی نهایت زیادی دارد BIM مخفف Building information Model به معنای مدلسازی اطلاعات ساختمان می باشد.
بیم یک نرم افزار نیست , بیم یک علم هست.
بیم یک متود از بررسی و مطالعه قدم به قدم قسمت های مختلف ساختمان هست که به شما کمک میکنه ؛ فرآیند ساخت , متره کردن , ترسیم نقشه ها و اضافه کردن پارامترهای مختلف در حین انجام پروژه و کارهای زیاد دیگری رو انجام بدید.
بیم در واقع در نهایت یک ماکت دیجیتال از پروژه را به ما می دهد که مواردی که در بالا ذکر شد را بتواند در درون خود جای دهد.
آینده BIM به چه شکلی خواهد بود؟
بیم یکی از تکنولوژی هایی است که امروزه به شدت در حال گسترش در سراسر دنیا می باشد.
و در کشورهای پیشرفته مدت هاست که استفاده از آن اجباری شده و نهادهای مرجعی برای تدوین و نوشتن ضوابط آن ها به وجود آمده است , پس اگر قصد فعالیت در بازارهای خارجی را دارید یادگیری این نرم افزار ها برای شما یک مزیت بزرگ و البته یک بخش اجباری محسوب می شود.
اما در ایران هم با توجه به این که از سال ۹۸ استفاده از آن در کشور اجباری می شود ,قطعا آینده ای روشن برای استفاده از این دست از نرم افزارها پیش روی کسانی است که هر چه سریعتر به یادگیری آن ها روی بیاورند.
و با توجه به این که کمپانی بزرگ آتودسک کمپانی پلان گرید که در زمینه نرم افزارهای کد و بیم بر روی موبایل ها و تبلت ها فعال بوده است را به تازگی خریداری کرده , پس می توان انتظار یک انقلاب در صنعت کد و بیم را بر روی دستگاه های قابل حمل هم در نظر گرفت.
با توجه به موراد گفته شده آینده بیم قطعا آینده ای روشن , بکر و رو به رشد خواهد بود و متخصصین آن در آینده ای نه چندان دور با درآمدهای خوبی مواجه خواهند شد , چرا که نه تنها در کشور خودشان بلکه در تمام کشورها با استفاده از نرم افزاری واحد و زبانی واحد (ساخت و ساز) به تعامل با یکدیگر خواهند پرداخت.
امروزه کمپانی های مختلف نرم افزارهای بیم را تولید می کنند و اکثر کمپانی های به نام در سطح جهان نرم افزارهای BIM خود را منتشر کرده اند.
اما مثل همیشه کمپانی قدرتمند آتودسک که در هر زمینه ای که دست روی آن بگذارد بهترین ها را تولید می کند در این زمینه هم در سطح دنیا حرف اول را می زند .
کمپانی Autodesk:
نرم افزار قدرتمند Revit:
نرم افزار رویت را می توان به جرات در دسته نرم افزارهای قدرتمند در BIM دانست.
رویت نه تنها به خاطر استفاده از بیم بلکه به خاطر قابلیت های فراوان و زیادی که دارد امروزه در بیشتر از ۹۰ درصد دفترهای معماری در سراسر دنیا استفاده می شود.
واژه رویت از کلمه Revitalize می آید که به معنی حیاط بخشی (به محیط) می باشد.
رویت نرم افزاری کامل با قابلیت های منحصر به فرد و یادگیری فوق العاده آسان می باشد.
به نحوی که حتی در بخش مدلسازی ساختمانی امروزه پا به پای نرم افزارهای قدرتمند گرافیکی مثل DMax هم می آید.
همچنین جدا از همه این موارد موتور رندر قدرتمند Vray هم برای نرم افزار رویت عرضه شده است که شما بتوانید بدون نیاز به خروجی گرفتن و انتقال به نرم افزاری مثل تری دی مکس هم رندر های خود را در آن بگیرید.
همچنین پلاگین ها رندر دیگری مانند انسکیپ و… هم برای این نرم افزار ارائه شده اند که پرزنت کار و رندر کردن را در رویت پیش از پیش بهتر و ساده تر و سریع تر می کنند.
یکی دیگر از قابلیت های بی نظیر رویت کاربران زیادی است که در سطح جهان دارد , به همین دلیل آبجکت ها و مدل ها و حتی متریال های زیادی برای استفاده از آن ها در سطح اینترنت وجود دارد و کار شما را پیش از پیش نیز ساده تر خواهد کرد و شما عملا دیگر نیازی به مدلسازی جزئیات ندارید و فقط کافی است بخش های مورد نظر خود را شخصی سازی کنید و کارها را با سرعت خیلی زیادی نیز انجام دهید و پروژه های بیشتری را در زمان کمتری بتوانید ببندید.
نرم افزار Navisworks:
نرم افزار نویس ورکز تا حد زیادی به نرم افزار رویت شباهت دارد و دقیقا این نرم افزار هم از کمپانی قدرتمند آتودسک است.
ولی ظاهرا ساخت نرم افزارهای مشابه و قدرتمند با کاربردهای متفاوت از استراتژی های شرکت آتودسک است دقیقا مثل همان چیزی که بین مایا و تری دی مکس وجود دارد , بین نویس ورکز و رویت هم وجود دارد.
همانطور که تری دی مکس بیشتر در جنبه های معماری و ساختمانی بیشتر استفاده می شود رویت هم بیشتر از نویس ورکز در بخش های ساختمانی استفاده می شود و نرم افزار نویس ورکز با این که یک نرم افزار بیم بیس به حساب می آید بیشتر برای ساخت مدل های پیچیده تر و ارائه جدول های زمانی دقیق تر و گسترده تر از رویت به کار می رود.
البته این به این معنا نیست که نرم افزار رویت قابلیت مدلسازی و جدول بندی را ندارد بلکه به این معنی است که انجام امور خیلی پیچیده تر از حد معمول در نویس ورکز کار راحت تری است.
و بخش دیگری هم به سیاست های بازاریابی و فروش بیشتر و در نتیجه سود بیشتر کمپانی بر میگردد که نرم افزارهای مختلفی را تولید و عرضه کند و مدام در جهت بهبود آن ها تلاش کند.
کمپانی Graphisoft:
نرم افزار ArchiCad:
نرم افزار Archicad را بیشتر معماران به علت قابلیت های مدلسازی ساده ای که دارد استفاده می کنند.
این نرم افزار به قدرتمندی ۲ نرم افزار قبلی نیست ولی به علت قابلیت های خوبی که در مدلسازی دارد می توان از آن به عنوان یکی از نرم افزارهای قوی در بیم هم استفاده کرد.
نکته ای که در مورد نرم افزار آرکی کد وجود دارد این است که این نرم افزار مدل های با کیفیتی را برای رندر در نرم افزارهای سه بعدی مثل تری دی مکس ارائه نمیدهد و معمولا به جای استفاده از آرکی کد از همان مدل سازی در تری دی مکس استفاده می شود.
کمپانی Tekla:
نرم افزار Tekla structure:
تکلا یک کمپانی قدرتمند در زمینه تولید نرم افزارهای ساختمانی است.
تکلا استراکچر نسخه جدید از نرم افزارهای بیم از کمپانی تکلا می باشد که قبلا با نام XSteel شناخته میشد.
این نرم افزار در ایران بیشتر برای ترسیم نقشه های اجرایی سازه ها بین مهندسین جا افتاده است و آموزش های زیادی هم در سطح فضای مجازی برای این نرم افزار وجود دارد ولی در مقایسه با نرم افزاری به قدرتمندی رویت از خیلی جهات کم می آورد.
خصوصا که آتودسک با خرید کمپانی پلان گرید در صدد وارد کردن بخش کد و BIM به تلفن های همراه و موبایل ها و تبلت ها هم هست.
ولی در بخش سازه ای همانطور که گفته شد از نرم افزارهای قوی و حرفه ای است.
کمپانی Bently:
نرم افزار Microstation:
کمپانی بنتلی از آن کمپانی های اسم و رسم دار و معروف در سطح جهان است که دست کمی از آتودسک ندارد.
ولی متاسفانه در ایران خیلی معروف نیست و چندان نرم افزارهای مشهور آن به گوش نرسیده است.
بنتلی در زمینه تولید نرم افزارهای قدرتمند هیچ کم و کاستی نداشته و حتی در خیلی از زمینه ها کمپانی آتودسک را هم پشت سر گذاشته به عنوان مثال نرم افزار لومن برای انیمیشن سازی برای رقابت با لومیون که آتودسک حتی در این زمینه هنوز وارد هم نشده است را بنتلی با کیفیت بسیار خوبی ساخته است.
منابع آموزشی بنتلی در ایران با تقریب خوبی وجود خارجی ندارند و باید از آموزش های خارجی برای یادگیری آن استفاده کنید برای نرم افزار میکرواستیشن نیز هم به همین صورت است , حتی در منابع زبان اصلی نیز تعداد آموزش ها هم زیاد نیست.
ولی قدرتی که در انتقال بین فایل های نرم افزاری این شرکت وجود دارد خیلی بالا بوده و شاید بتوان آن را هم پای کمپانی ادوبی مقایسه کرد.(کمپانی ادوبی قوی ترین لینک بین نرم افزارها داراست)
بیم در ایران:
صنعت بیم در ایران جزو صنعت های رو به رشد بوده و نکته ای که در مورد آن وجود دارد این است که طبق شنیده ها استفاده از بیم در ایران از سال آینده (۱۳۹۸) برای همه ساختمان ها اجباری می شود.
و قرار است که به صورت جدی تری استفاده از بیم در کشور با استفاده از مقررات و ضوابط خاصی که همراه دانشگاه علم و صنعت تدوین شود در کشور به صورت جدی و اجرایی فعال شود.
اما قبل از همه این اتفاق ها شرکت های مختلف ایرانی برای نرم افزارهای بیم مثل رویت نرم افزارها و پلاگین هایی را به صورت انحصاری و فارسی برای نرم افزار رویت نوشته اند که کار را پیش از پیش با این نرم افزار ساده کرده است.
بیم کار:
بیم کار یکی از اولین پلاگین هایی است که برای نرم افزار رویت در ایران نوشته شد.
این نرم افزار با استفاده از قابلیت هوشمند متره رویت , طبق فهرست بها تمامی اقدامات مورد نیاز برآورد را به صورت هوشمندانه و ساده و دقیق طبق فهرست بها در جداول متناسب عرضه می کند و دیگر خبری از خطا و جداول اشتباه در متره کردن نیست.
بیم کار هر آن چه که یک مترور حرفه ای نیاز داشته باشد را در اختیار آن قرار می دهد.
نکته ای که در مورد بیم کار مورد توجه است این است که در سایت خود سازنده آن قیمت ها مرتبط با سال ۹۵ بوده و به نظر میرسد که بعد از آن آپدیت های جدیدی عرضه نشده است پس اگر قصد تهیه آن را دارید حتما ابتدا با شرکت آن ها تماس بگیرید.
Iplus:
آی پلاس یکی دیگر از نرم افزار و پلاگین های وابسته به رویت است که به نظر میرسد در راستای تکامل بیم کار عرضه شده است.
آی پلاس در کاربرد بیشتر برای مدیریت اطلاعات و داده و زمان بندی و جمع کردن هر آنچه که بیشتر برای مدیریت ساخت نیاز است عرضه شده و کاربردهای زیادی را برای مدیریت ساخت در ساختمان ها ارائه می دهد.
نرم افزار آی پلاس که به عنوان یک پلاگین جانبی در کنار رویت و بر روی آن نصب می شود قابلیت فعالیت به دو صورت آفلاین و آنلاین(فعال بر روی فضاهای ابری) را خواهد داشت که این کمک را می کند که حتی به صورت گروهی و از محل های مختلفی بتوانید کنترل پروژه را به دست بگیرید.
و به رویت قابلیت های بیشتری را پیش از پیش عرضه می کند.